Et skolestyre i California har saksøkt YouTube, TikTok, Snapchat og moderselskapene deres for «bevisst» å skape en psykisk helsekrise blant skoleelever. 

Bevisst design for å skape avhengighet

I henhold til søksmålet bruker selskapene kunstig intelligens og maskinlæring til «bevisst å designe plattformene for å skape avhengighet og levere skadelig innhold til ungdom» – for så å overlate til foreldre og lærere å håndtere en voksende psykisk helsekrise blant ungdom.

Det 107 sider lange søksmålet som ble inngitt mandag, navngir noen av de største selskapene innen sosiale medier, blant dem YouTube, Google, Snap Inc. og TikTok.

– En enestående psykisk helsekrise

I søksmålet hevdes det at teknologiselskapene har skapt en «enestående psykisk helsekrise»:

– Det er hard videnskap bak påstanden om at sosiale medier gir næring til en psykisk helseepidemi hos barn i skolealderen og hver dag håndterer skolene konsekvensene: Distraherte elever, økende fravær, flere ADHD-diagnoser, nettmobbing, til og med fysisk skade på skolene, et eksempel er hærverk forårsaket av TikToks «Devious Lick Challenge» ved starten av skoleåret.

– Katastrofale resultater 

Ulike sosiale medieselskaper er blitt kritisert for sensur og for måten de markedsfører innhold overfor barn. Kritikere har pekt på «utfordringer» som oppmuntrer barn til å utføre opprørende handlinger som noen ganger kan være skadelige eller til og med koste dem livet.

– For ungdom som sosiale medier retter seg mot og for voksne som har ansvar for deres omsorg, har resultatene vært katastrofale, sa advokat Karin Swope. Barns overdrevne bruk av YouTube-, TikTok- og Snap-selskapenes plattformer er allestedsnærværende. Nu sliter flere barn med psykiske problemer enn noen gang før. Selvmord er nu nest største dødsårsak for unge mennesker.

Google: – Trygge opplevelser, beskyttelse og trivsel

En talsmann for Google sa til FOX Business at de har investert tungt i å skape trygge opplevelser for barn på plattformene sine og har introdusert sterk beskyttelse og dedikerte funksjoner for å prioritere trivsel.

– Gjennom Family Link gir vi for eksempel foreldre mulighet til å legge inn påminnelser, begrense skjermtiden og blokkere spesifikke typer innhold.

Plattformene må betale for krisen

Søksmålet ber domstolen pålegge selskapene å begrense de saksøktes adferd og pålegge dem å betale skolene for å håndtere den psykiske krisen som barn angivelig befinner seg i.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.