Gianni Infantino (52) er blitt gjenvalgt som leder av Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, ved akklamasjon. Men Lise Klaveness og utsendingene fra Danmark, Sverige, England og Nederland klappet ikke.

Avkristnede tidligere protestantiske land går foran i woke og er overbevist om at de representerer fremtiden.

Infantino kan rolig lene seg tilbake. Han har et solid flertall i ryggen. NTB har en avslørende setning gjemt langt nede i sitt referat:

Selv om statusen daler blant UEFA-land, er han en populær mann i resten av verden.

Men det at Europa har snudd seg mot Infantino, utløser ingen selvransakelse hos europeerne. Det er mange varsellamper som burde lyse:

52-åringen var i sin tid Europas kandidat til toppvervet i FIFA, men de siste årene har han ofte vært på kollisjonskurs med Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og mange av dets medlemsland. Særlig fra Norden har kritikken mot ham og fjorårets omstridte VM-sluttspill i Qatar vært hard.

Infantino slo tilbake med en tirade mot Europa i sin åpningstale foran mesterskapet. Det kunne han gjøre uten å være redd for å miste oppbakking.

Ikke fornøyd

– Vi er ikke fornøyd med det gjenvalget, sa Klaveness til kanalen i forkant av kongressen.

Klaveness skulle helst sett at valget ble gjort etter stemmegivning, men var forberedt på at det kom til å bli gjort etter akklamasjon. Slik ble det, og Infantino ble gjenvalgt ved applaus.

– Takk til alle, min familie, min kone, mine venner, mitt lag. Alle dere som elsker meg, og jeg vet det er mange. Til dere som hater meg, jeg vet det er noen få, jeg elsker dere alle. I dag spesielt, sa Infantino fra talerstolen.

– Vi elsker deg, president, sa FIFAs generalsekretær Fatma Samoura.

Infantino har ledet FIFA siden han tok over etter skandaleombruste Sepp Blatter i 2016. Han ble gjenvalgt i 2019, og også da skjedde det uten motkandidat.

UEFA blir ikke kvitt Infantino med det første.

I tråd med FIFAs regler kan Infantino ha presidentjobben og ta nye perioder fram til og med 2031. Hans tre første år som erstatter for Blatter teller ikke i forbundets grense på tolv år.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.