Et stortingsflertall er enige om å gjeninnføre anonyme skattelistesøk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Stortingsflertallet er enige om å gjeninnføre anonyme skattelistesøk. Dermed kan alle igjen søke anonymt på hva kjendiser, naboer, kolleger, slekt og venner tjener.

Siden 2013 har det ikke vært adgang til å søke anonymt i skattelistene.  Man har enten måtte oppgi hvem man er overfor den man søker på, eller betale firmaer for å søke på ens vegne.

Nå melder NTB-Marius Helge Larsen at den anonyme, åpne søkeadgangen gjeninnføres,

Det er Rødt som har foreslått dette på Stortinget, og det skal være flertall for forslaget.

I tillegg skal det bli mer åpenhet om utenlandsk eierskap i norske selskaper.

Det var E24 som meldte om saken først.

– Skattelistene er offentlig informasjon som bør ligge åpent tilgjengelig for alle norske borgere. Åpenhet om økonomi og ulikhet er en forutsetning for et levende demokrati, sier Rødts finanspolitiske talsperson Marie Sneve Martinussen til NTB.

Frem til skatteåret 2013 kunne hvem som helst søke i skattelistene anonymt og sjekke andre personers inntekt, formue og skatt. Men muligheten ble fjernet av den borgerlige regjeringen, noe som førte til et kraftig fall i antall søk.

Det var Siv Jensen (FrP) som var finansminister da det ble slutt på anonyme søk.

– Åpenhet er helt avgjørende for tilliten til skattesystemet vårt. Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil derfor åpne for at privatpersoner igjen kan søke anonymt i skattelistene. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV stemte imot Solberg-regjeringens innstramminger i 2014. Det var fordi vi i motsetning til høyresiden var opptatt av å sikre mest mulig åpenhet rundt hvordan norsk skattepolitikk slår ut for den enkelte, sier Benjamin Jakobsen (Ap) til NTB.

Vil ha mer åpenhet

SV stiller seg også bak forslaget.

– Vi var jo veldig kritiske til innstrammingen som Frp gjorde, et grep vi mener er uheldig hvis man har som mål å forhindre skattetilpasning og skatteunndragelse. Vi er positive og mener det er riktig å åpne skattelistene opp igjen, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Utenlandsk eierskap

Det er også flertall for et forslag om å skjerpe reglene for åpenhet om utenlandsk eierskap i norske selskaper, gjennom registeret over reelle rettighetshavere.

Dette vil være av politisk interesse blant annet i forbindelse med at utenlandske vindkraftaktører etablerer seg for å tjene på generøse norske støtteordninger.

Dagens forskrift legger opp til at kun eiere som kontrollerer over 25 prosent av et selskap, vil omfattes av registeret.

– Forslagsstillerne mener denne grensen er satt altfor høyt til at registeret kan gi presis informasjon om svært mange viktige personer, og at det framstår enkelt å dele opp større eierskapsposter dersom man vil unngå registrering, heter det i forslaget.

Registeret over reelle rettighetshavere åpner i løpet av 2023.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.