Statsadvokaten i Washington,  Bob Ferguson, har lagt frem en lovtekst som definerer kampen mot ekstremisme som et helseproblem. I første omgang skal det nedsettes en kommisjon som skal bekjempe misinformasjon og radikalisering.  Målet er å forebygge og avverge misinformasjon før det skjer.

Washington Attorney General Bob Ferguson’s office released a 31-page report last year with recommendations on preventing domestic extremism. Now, a bill establishing a commission tasked with building upon the report and creating a first-of-its-kind public health approach to proactively fighting misinformation and early signs of radicalization is making its way through the state legislature.

Når politisk opposisjon eller uenighet får et helsestempel kan den «behandles». Dette var noe man gjorde i Sovjetunionen.

«We want to figure out how to prevent it before it happens because once the violence happens, everybody’s gonna suffer the consequences,» Rep. Bill Ramos, who introduced SHB 1333 with the support of nearly two dozen democrats, told KING 5.

Liv Finne, sjef for utdanning ved Washington Policy Center, ser konturene av et Sannhetsministerium som i George Orwells 1984.

«This bill will create a two-tiered justice system where some people have free speech and others don’t, and that is a dangerous path for us to be set upon,» Liv Finne, director for education at the Washington Policy Center, told Fox News.

Lovforslaget omtaler uønskede meninger i generelle vendinger. Hva er anti-statlig ideologi? (Samme uttrykk ble brukt av daværende PST-sjef Hans Sverre Sjølie)

The attorney general’s report singles out online disinformation, anti-government ideologies and the «general spread of extreme white supremacism» as examples of domestic violent extremism.

Det later til at de farlige meningene og menneskene finnes på høyresiden, mens BIPOC (svarte, urfolk, og farvede) og LGBTQ skal skjermes. Antifa tas mildt, mens 6. januar-deltakere tilbringer år i fengsel uten dom.

«It’s obvious that this is targeting certain groups in our society without basis,» Finne said. «Speech is not violence. Violence is violence. To equate the two is outrageous and wrong.»

Men lovforslaget er ikke spesifikt. Det lar det være opp til de som håndhever det hva ordene skal romme. Det åpner for vilkårlighet og fordommer.

Both the bill and the report are short on definitions for terms such as radicalization, extremism and disinformation. Neither specifies behaviors that may suggest someone is on the path to violence.

Utestengelse fra arbeidsmarkedet. Mennesker med feil meninger kan sparkes fra eller nektes stillinger i det offentlige. Hvis byråkratene får en verktøykasse med lover, kan de håndheve lovene som de ser seg tjent med.

The attorney general’s report also asks the commission to propose steps to improve data collection on domestic violent extremism, «create a toolkit of legal options to respond» to extremism and create legislation barring anyone who engages in extremist activity from public employment — including law enforcement — or working as an armed private security guard.

Ulovlig å sette spørsmål ved valgresultat

Guvernør Jay Inslee har foreslått å kriminalisere det å stille spørsmål ved valgresultat.

Last year, Gov. Jay Inslee supported a bill that would have made it a crime for public officials and candidates to spread misinformation about the outcome of a state or local election. That bill later failed in committee, but Finne said she’s afraid Washington’s leaders feel «emboldened» this year.

Kommisjonen skal være tverrpolitisk, noe som ikke betyr stort når medlemmer av begge partier har samme oppfatning. Den politiske kampen foregår innad blant Demokratene.

 

https://www.foxnews.com/politics/domestic-extremism-bill-criminalize-free-speech-create-ministry-truth-advocacy-group-warns

 

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.