Et økende antall fra russisk middelklasse foretrekker 100 prosent inflasjon i Argentina fremfor å bli værende i president Vladimir Putins Russland, skriver Finansavisen.

De har hentet saken fra Bloomberg, som forteller at mange russere har gitt opp hjemlandet sitt.

Det er overraskende at såpass mange velger Argentina som nytt hjem, siden Argentina er i økonomisk krise og inflasjonen forventes å nærme seg 100 prosent i 2023.

– Hjemme hadde jeg tre valg: flykte, holde kjeft og bli innrullert eller vise min motstand mot krigen og bli kastet i fengsel – for så å bli sendt i krigen likevel. Jeg var lei av at onkelen min kalte meg en sviker fordi jeg var mot krigen, sier Alex Shemjakin.

Han sa opp jobben som ingeniør og rømte Russland med sin kone.

Selvsagt slår ikke inflasjonen like hardt inn på folk som har sine verdier i andre valutaer. Allikevel velger en god del å reise videre fra Argentina.

Tall fra innvandringsmyndighetene viser at over 22.000 russere har ankommet Argentina siden nyttår i fjor, hvorav 60 prosent allerede har dratt videre til ukjente destinasjoner.

Men i januar ankom 4500 russere Argentina, en firedobling siden i fjor. Samtidig forlater stadig flere argentinere sitt hjemland.

Tall fra Spanias statistikkmyndigheter viste at 32.800 argentinere kom til landet i 2021, det meste siden iallfall 2008.

Bloomberg antyder at russerne kan erstatte de argentinerne som forlater hjemlandet. Men da blir vel lønna i lokal valuta, slik at inflasjonen slår inn.

Samtidig er dette et alvorlig problem for Russland, som opplever en «brain drain», akkurat som  under masseflukten i kjølvannet av Sovjetunionens fall i 1991.

I tillegg frykter noen at motstanden mot krigen og Putins regime svekkes av denne flukten.

– Det er eksilens ironi. Ved å flykte styrker emigrantene tyrannen de er imot, sier historieprofessor José Moya ved Barnard College i New York.

Les også:

FSB hevder at over 260.000 menn har forlatt Russland siden mobiliserings­ordren

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.