Statsminister Benjamin Netanyahu sier tjenestenekt blant reservister i Israels væpnede styrker er en eksistensiell trussel for landet. Arkivfoto: Gil Cohen-Magen / AP / NTB

Protestene mot rettsreformene i Israel vokser i omfang. Søndag ble det kjent at 37 av 40 jagerpiloter i reservist-styrkene nekter å delta i treningsøvelser. Mandag kalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu protestene for en eksistensiell trussel mot landet.

Benjamin Netanyahus uttalelse kom mandag, etter at det er blitt kjent at leger, piloter og andre nøkkelpersoner i det israelske forsvaret har sagt at de ikke vil tjenestegjøre så lenge regjeringen fortsetter med sin omstridte reform av rettsvesenet, skriver Haaretz. (NTB)

Onsdag vil de 37 reservist-pilotene holde en «dialog-protest» utenfor regjeringskontorene i Jerusalem.

Onsdag 8. mars vil vi vie vår tid til diskurs og tenkning for demokratiets og folkets enhets skyld, og derfor vil vi ikke møte til reservetjeneste denne dagen, med unntak av operativ aktivitet, skrev reservister, ifølge Jerusalem Post.

Den engelskspråklige avisen går i tirsdagens lederartikkel langt i å forstå pilotenes aksjoner.

Hvis statsminister Benjamin Netanyahu virkelig bryr seg om Israel, burde dette være alarmklokken som ansporer ham til å omkalibrere, beregne på nytt og til slutt forhandle.

Let’s be clear: Refusal to serve in the IDF – including the IDF reserves – for political reasons is not acceptable, legally or morally. The IDF, which represents all Israelis, should be above politics – including the current political fray over a judicial overhaul. But while, in principle, we oppose insubordination, we recognize that the reservist fighter pilots are people who volunteer to protect this country, and they have every right to stand up for their beliefs.

La oss være tydelige: Å nekte å tjenestegjøre i IDF – inkludert blant IDF-reservene – av politiske grunner, er ikke akseptabelt, hverken juridisk eller moralsk. IDF, som representerer alle israelere, bør stå over politikken – inkludert den nåværende politiske striden om en rettsreform. Men selv om vi i prinsippet er imot insubordinasjon, anerkjenner vi at reservist-jagerpilotene er mennesker som melder seg frivillig til å beskytte dette landet, og de har all rett til å stå opp for sin overbevisning. (Jerusalem Post)

Også i det sivile samfunnet vokser protestene. Søndag fikk det statlige flyselskapet endelig tak i mannskap som var villige til å bemanne flyet som kommende torsdag skal frakte statsminister Netanyahu til Roma på offisielt besøk.

Søndag ettermiddag rapporterte hebraiskspråklige medier at ingen av El Als piloter hadde meldt seg for å fly Netanyahu og hans kone Sara til Italia for et offisielt besøk planlagt til å starte torsdag, noe som fikk statsministerens kontor til å kunngjøre at de ville gi andre israelske flyselskaper et anbud for å fly ham på offisielle besøk. (Times of Israel)

Will IDF insubordination bring Netanyahu to the negotiating table? – editorial (Jerusalem Post)

After apparent boycott, El Al says pilots found to staff Netanyahu’s flight to Rome (Times of Israel)

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.