Faith Birol, leder for IEA. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sjefen for det internasjonale energibyrået IEA mener Russland har fått seg en alvorlig knekk som energileverandør, og at dette vil forverres i tiden fremover.

Russlands posisjon som storleverandør av energi har lidd et permanent tilbakeslag etter at Vesten snudde dem ryggen, ifølge IEA-sjef Faith Birol.

NTB-DPA melder om saken.

– Russland har tapt energikampen, sier lederen for Det internasjonale energibyrået (IEA) i et intervju med den franske avisen Libération lørdag.

Birol bemerker at Russlands olje- og gasseksport har falt med 40 prosent siden landet invaderte Ukraina for et år siden, og vestlige land begynte å se etter andre leverandørland.

Ifølge Birol er det likevel bare et av problemene til den russiske energisektoren. Deres olje- og gassfelt er så teknisk og geologisk komplekse at de trenger støtte fra internasjonale eksperter.

– Disse har imidlertid trukket seg ut av Russland, sier Birol, som tror energiproduksjonen derfor vil gå ned på mellomlang sikt.

Det er også en kjent sak at Russland har problemer med å oppnå like høye priser for sin olje hos nye land man nå selger mer av sin produksjon til, som blant annet India.

Så langt har Russland økt sitt salg av olje til India, men selger til så sterkt rabatterte priser at det er stilt spørsmål ved om det selges med tap i forhold til produksjonskost.

Les også:

Lavrov møtt med hånlig latter på møte i India

 

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.