Joanne Rowling er kjent som forfatteren av bøkene om den unge trollmannen Harry Potter. J.K. Rowling er i mange spørsmål venstreorientert og ganske politisk korrekt. I de siste årene har hun derimot fått kritikk fra en del tidligere fans fordi hun angivelig er en såkalt TERF, en transekskluderende feminist.

Rowling har nemlig stilt spørsmål ved om personer som biologisk sett er født som menn skal behandles på samme måte som biologiske kvinner hvis de hevder å føle seg som kvinner. Slike synspunkter kan nå bli stemplet som transfobiske og avskyelige. Rowling fremmer tanker som ble betraktet som selvfølgelig av nesten alle noen få år tidligere. På grunn av dette har hun mottatt en rekke drapstrusler.

Den transseksuelle forfatteren Gretchen Felker-Martin skrev nylig en kommentar på Twitter med et ønske om å kutte strupen på J.K. Rowling. Tweeten ble seinere slettet. Dette var derimot ikke en isolert hendelse. I Felker-Martins debutroman, Manhunt, utgitt i 2022, blir Rowling myrdet i sitt eget hjem ved å bli brent levende.

Andre kritikere bruker litt mindre voldelig retorikk for å bekjempe Rowlings angivelige transfobi. «Hogwarts Legacy» er et nytt dataspill basert på Harry Potter-universet. NRKs anmelder omtaler spillet som en vellykket og familievennlig «virtuell pride-fest» og ett av tidenes mest trans­inkluderende spill: «Du kan velge og vrake i både feminine og maskuline uttrykk når du lager din egen rollefigur, gjerne en blanding av begge deler. En viktig birolle i spillet er trans­kvinne, og din rollefigur omtales med det kjønns­nøytrale pronomenet ‘they/them’».

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.