Politiet har ikke oversikt over hvor mange bedrifter og offentlige etater som er rammet, eller hvor mye data som er kommet på avveie etter innbruddet i Vadsø kommunes datasystemer den 2. februar. Etterforskningen viser at påloggingsdetaljer til en ekstern tjenesteleverandør har vært lekket, og politiet ber nå om tips.

– Vi har iverksatt forebyggende tiltak og flere titalls offentlige og private virksomheter i Finnmark er varslet om en mulig sikkerhetsrisiko og har iverksatt nødvendige tiltak   etter dette, opplyser Torstein Pettersen leder for taktisk etterforskning i Finnmark Politidistrikt. i en pressemelding.

– Det vi ser er at de organisasjonene som ikke har hatt to-faktor autorisasjon ved pålogging, er de som har vært rammet eller forsøkt rammet.  Det er viktig at alle bedrifter og organisasjoner som oppdager mistenkelige bevegelser i sine systemer kontakter politiet i Finnmark på tlf 02800/78972000.

– Vi jobber nå med skadebegrensning samt å avdekke hvem som står bak innbruddet, hva de har gjort i datasystemene og hva hensikten deres har vært. Det er for tidlig å si noe om hvem som står bak og politiet jobber bredt med flere hypoteser.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er også koblet inn og bistår med å avklare omfang og kartlegge potensielt berørte virksomheter.

– NSM bistår med aktiv hendelseshåndtering og er i dialog med berørte parter. Vi vil følge dem opp fremover, sier Erik Haugland, leder av Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM.

Les også:

PST mener Kina står bak et omfattende dataangrep på statsforvalterne i Norge

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.