Erna Solberg (H) i Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tidligere statsminister Erna Solberg får en pinlig førjuls-smell fra Høyesterett. I 2019 endret hennes regjering reglene for opptjening av dagpenger – uten å fremme en lovendring. Det var ulovlig, sier Høyesterett.

Etter å ha ha en rekke oppturer i meningsmålinger rett før jul, får nå Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg en litt kjedelig «julegave». Ikke fra hvem- som- helst, men fra landets Høyesterett.

NTB melder om saken.

Høyesterett har nemlig i en dom fastslått at dagpengekuttet som ble innført i hennes regjeringstid, var ulovlig. Det ble nemlig gjennomført uten at det var fremmet lovforslag.

Dommen kan bety at 21.000 nordmenn har fått mindre i dagpenger fra Nav enn det de har krav på, skriver VG , som omtalte saken først.

– Høyesteretts avgjørelse kan ha betydning for alle som fikk omregnet sitt dagpengegrunnlag etter denne endringen, mellom januar 2019 og desember 2021, sier advokat Tor Sverre Fuglestein.

Fuglestein representerer tre kvinner som nektet å godta den lavere beregningen av dagpengegrunnlaget. De tok saken til retten, og har nå de altså fått medhold i Høyesterett, som mener Trygderetten har tolket reglene feil.

– Det har vært en lang og tung kamp. Jeg har stått i dette i fire år. Nå venter jeg at Nav klarer å avslutte dette raskt, slik at vi kan få både penger og verdighet tilbake, sier Kristin Helgesen, som er en av de tre kvinnene.

Ifølge høyesterettsdommen fikk hun rundt 230.000 kroner mindre utbetalt fra Nav enn det hun egentlig hadde krav på.

Tidligere ble dagpengene beregnet ut fra gjennomsnittet av inntekten de siste tre årene, med en øvre grense på seks ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Men i 2019-budsjettet foreslo regjeringen at grensen på 6G i stedet skulle gjelde hvert enkelt år. Ifølge daværende arbeidsminister Anniken Hauglie (H) ville dette gi en innsparing på 77 millioner kroner.

Det er uklart om dette vil få noen betydning for Høyres fremgang i meningsmålingene.

Situasjonen i meningsmålingene synes mer motivert av grunnleggende velger-misnøye med Støre-regjeringen, enn av en stor, folkelig beundring for Erna Solberg.

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.