I starten av langrennsherrenes 20 kilometer klassisk fellesstart på Lillehammer stilte flere demonstranter seg i løypa og fyrte opp bluss.

Knappe fire minutter ut i herrenes løp på Lillehammer brøt demonstranter seg inn i løypene. Flere funksjonærer kom raskt til og førte flere demonstranter ut av løypen.

Det var representanter for klimapøbelgruppa «Stopp oljeletingen» som sto bak aksjonen. Dette har representanter for den klimahysteriske gruppen selv bekreftet overfor TV 2.

– Deltakerne i dagens aksjon har satt seg godt inn i konsekvensene både for de som rammes av aksjonen og for dem selv, skriver organisasjonen i en pressemelding.

TV 2s kommentatorer trodde først det var festlige scener ute i sporet da man så et bluss ble fyrt opp, men de skjønte fort alvoret da demonstrantene ble båret ut av løypa.

– Det er jo en demonstrasjon! Tullebukker hører ikke hjemme midt i skiløypa! sa TV 2s kommentator.

Demonstrantene skapte kaos i løypa, og politiet forhindret demonstrantene i å gjenta pøbelstrekene da skiløperne passerte området neste runde i løpet.

– Vi skal selvsagt respektere meningen deres, men virkemiddelet er kanskje ikke det aller beste, sier TV 2-ekspert Petter S. Skinstad.

Olve Gravklev er en av de som var med på aksjonen. Han forklarte overfor TV 2 hva som var motivasjonen bak handlingen.

– Hovedgrunnen er at den kampen klimabevegelsen har kjempet i alle år ikke har vært nok, og vi må prøve mer. Det er flere grunner til at det ble her. Her er det dessverre folk som plukker opp sakene i media. Også er det slik at sporten er truet av klimakrisen, sesongen blir kortere, og det er mer uforutsigbart klima, sier Gravklev til TV 2.

Ifølge Gravklev deltok tolv personer i aksjonen. Politiet har bortvist fem av demonstrantene fra området.

– Vi var på stedet i utgangspunktet og var raskt bort i løypenettet. Det er fem stykker vi er i dialog med. Vi har gitt dem pålegg om å forlate stedet, men de ser ikke kjempeinteresserte ut i det. Men vi har kontroll, sier operasjonsleder Frode Øvreås i Innlandet politidistrikt til TV 2.

Etter løpet snakket Emil Iversen med pressen. Skiløperen med fire VM-gull var ikke spesielt imponert over klimaaktivistene.

– Det var veldig dårlig demonstrert. De dekket bare halve løypa, så de gjorde ikke noe skade for min del hvert fall. Jeg rakk ikke å tenke så mye, men jeg kom meg heldigvis forbi, men det var litt ubehagelig, sa Emil Iversen til den skrivende pressen.

– Jeg var ikke redd. Jeg følte meg aldri truet, og det tror jeg ikke var intensjonen deres heller. Hadde de fløyet på meg, hadde jeg gitt dem kamp. Jeg har slåss før på samfunnshuset, spøkte han videre. (NTB)

Les også:

Vold i miljøkampen – eliten møter seg selv i døra

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.