Oslo Tingrett der saken ble behandlet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Retten fant det bevist at en kongolesisk mann begikk voldtekter og grov vold mot to kvinner, men kom til at han var utilregnelig. Han er derfor ilagt psykisk helsevern.

Den 27 år gamle mannen er i Oslo tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern etter voldtekter og grov vold mot to kvinner.

Han må likevel betale oppreisningserstatning til de tro fornærmede i saken, på 167.000 og 151.000 kroner. Erstatningen er redusert fordi retten kom til at mannen var strafferettslig utilregnelig på gjerningstidspunktene.

Tiltalte erkjente delvis straffskyld og hevdet han ikke husket andre deler av forholdene i tiltalen.

Retten har likevel funnet det bevist at han for drøyt tre år siden voldtok en kvinne han møtte tilfeldig i Oslo sentrum, samt voldtok og utøvde grov, gjentatt vold mot en ung kvinne han hadde et kortvarig forhold til i fjor sommer.

De rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte først under tvil at mannen var tilregnelig, men forklarte senere i retten at de mener «en tilstand av schizofreni nok var til stede» da han begikk handlingene i tiltalen.

Retten påpeker at det i bevisførselen var snakk om at handlingene mot de to kvinnene var avstraffelser, angivelig beordret av det som ble kalt usynlige makter.

Det er ikke opplyst om hvorvidt utvisning fra landet var et tema i rettsforhandlingene. Slik tvunget psykisk helsevern fungerer, kan mannen igjen være på frifot innen ikke nærmere angitt tid.

Det kan være vanskelig for fagpersonalet å vite hva de nevnte usynlige makter da kan beordre ham til å gjøre.

Les mer om utilregnelige voldsmenn fra Afrika: 

Nav-drapsmannen er utilregnelig og kan ikke straffes, ifølge påtalemyndigheten

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.