Det skal bremse luksusforbruk og bidra med mer til investering i utslippskutt, mener partiet.

– Hvis vi skal klare å skaffe oppslutning om klimakutt, må de rikeste bidra mest – og mye mer enn i dag, skriver partiet i sin nye klimaplan, som blir lagt fram torsdag.

Privatfly, luksusyachter, enorme villaer og hyttepalasser på fjellet og ved sjøen, er banneord for Rødt og eierne av dette er de som skal få betale hvis kommunistpartiet får det som de vil.

– De aller rikeste i Norge står for mange ganger så store utslipp som folk flest. Dette er unødvendig forbruk, som må kuttes først, heter det i klimaplanen.

Rødt har flere forslag for å ta de rikeste foruten klimaskatt. Blant annet vil de gjeninnføre båtmotoravgift på de største og dyreste båtene, fjerne momsfritak på de dyreste elbilene, samt legge om til toprissystem på strøm.

Rødt vil ha stans i flytrafikken, og kommer derfor med følgende forslag:

* Forbud mot privatfly

* Progressiv flyavgift for reiser mellom de store byene i Norge der det er god togforbindelse.

* Progressiv flyavgift på utenlandsturer, utover én ferietur i året.

* Å tallfeste mål for kutt i flytrafikken innenlands og utenlands gjennom Avinor. Foreslår reduksjonsmål på 5 prosent.

Rødt i Oslo tilbake på ekstrem-sporet: Innstiller Mobasheri på topp

Mens noen knapt har råd til flyreiser, flyr andre her i landet langt mer enn nødvendig, framholder Rødt, som mener at Norge er på fly toppen i Europa.

– De største kuttene skal tas mellom Oslo og de andre største byene, hvor det finnes god togforbindelse. Kuttene skal også tas i utenlandsreiser, hvor veksten i mange år har vært størst, skriver Rødt.

Samtidig vil Rødt at «folk med dårlig råd» skal få en «klimarabatt». Det betyr at når miljøavgifter økes, skal dette betales tilbake til alle som tjener 500.000 kroner eller mindre.

Andre sentrale forslag er:

* Finansiere karbonfangst og -lagring på avfallsanlegg over hele landet

* Krav om omstillingsplaner for hele oljeindustrien som ikke sluker kraft fra land

* Strengere krav til materialvalg og gjenbruk i bygg

* Storstilt satsing på kollektivtrafikk og økte CO2-avgifter for å redusere veitrafikkens utslipp

Rødt mener så til slutt at for å få til en bedre overgang fra olje- og gassproduksjon til grønne arbeidsplasser er det viktig med politisk styring og en aktiv stat.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.