Tysk politi forbereder seg på «krigsvinter» og har utarbeidet tre mulige scenarier som Bild har fått tak i. I det verste er byene slått ut av total blackout. Togene stanser, mobilene funker ikke. Normalt vil det vare bare noen timer. Men i de scenariene man nå snakker om, er det lengre perioder, og byene vil få et mer apokalyptisk preg.

Mobiltelefoni vil være det mest kritiske. Hvis folk rammes av plutselig strømbrudd og ikke kan kommunisere hvor de er, oppstår det fort livstruende situasjoner. Det vil være avgjørende om strømbruddet er varslet eller om det skjer en kortslutning. I sistnevnte tilfelle blir folk sittende fast i tunneler, i heiser, i garasjer osv.

Samfunnet er allerede i ferd med å bære preg av frykt for fremtiden. Noen lagrer mat og drikke. Inntil ganske nylig ble slik verste-tilfelle-tenkning ansett som litt forskrudd. Men i avtagende grad. Nå er forråd noe man bør skaffe seg. Tørrfôr, vann, medisiner, fyrstikker, lommelykter. Men hvor lang er tidshorisonten?

Mest kritisk er varmen. Strømbrudd vil sannsynligvis inntreffe under en kuldetopp. Da tar det ikke mange timer før kulda blir uhåndterlig. Hva gjør folk da – eksempelvis de som er gamle og alene, de som har ansvar for barn, enslige?

Nordmenn vet hva kulde er. Derfor er de opptatt av vedfyring. Dét er ikke mulig i leiligheter som mangler ildsted. Hva vil folk gjøre? De som har mulighet, vil gjøre som under krigen – dra til slekt og venner på landet. Men det vil ta tid før folk kommer i krisemodus.

Dagens myndigheter vil gjerne ha kontroll på krisen, men de scenariene tysk politi skisserer, vitner om at de kommer til å miste kontrollen. De er allerede i ferd med å gjøre nettopp dét.

Jo sterkere denne følelsen blir, jo mer vil det gå opp for folk at de må ordne opp selv, og det vil gi seg mange forskjellige utslag. Folk vil begynne å ta seg til rette – rett og slett ta det de trenger.

Berlingske skriver:

I det sidste og absolut værste scenario forbereder politiet i millionbyen sig på et delvist svigt i energiforsyningen.

Her forventes det, at der kan opstå uro i gaderne, at folk vil give sig til at plyndre butikker, og at kritisk infrastruktur kommer under angreb. Det vil ikke være muligt at hæve penge, togene bliver stående midt på skinnerne, mobiltelefonerne vil ikke fungere.

Præcist hvordan politiet skal forholde sig i netop denne situation, melder Bild ikke noget om. Men en talsmand for politiet siger til avisen, at politiet i hvert af de tre scenarier vil justere sin indsats ud fra, hvor meget kriminalitet der begås, hvor store protesterne er, og hvordan befolkningen opfører sig.

Tysk politi tenker anarki og plyndring. Men det er stor forskjell på kriminelle bander og familiefedre som forsøker å sikre at familien deres skal kunne overleve.

Lovløsheten er en tilstand som inntreffer når strømmen går. Da er det every man for himself, og myndighetene er en instans blant mange. Politiet vil måtte rejustere sine begrep. Opprettholdelse av lov og orden vil bli en illusjon.

Det vil merkes i områder med stor innvandrerbefolkning. Der er politiet allerede alvorlig handikappet. Under et strømbrudd vil de holde seg helt borte. Men da vil heller ikke ambulanser og brannvesen tørre å kjøre inn.

Sveits

Også i Sveits tenker politiet i slike baner: Hva skjer i tilfelle blackout?

Også i Schweiz er politiet dybt bekymret for den offentlige sikkerhed i tilfælde af strømsvigt.

»Det er tænkeligt, at befolkningen gør oprør, eller at det fører til plyndringer,« siger Freddy Fässler om konsekvenserne, hvis strømmen går, og borgerne er uden adgang til penge eller varme.

Storbritannia

Britene er helt avhengig av norsk gass og kan mangle en sjettedel av strømmen.

Det, som regeringen kalder for et »rimeligt« værste scenario forudsætter koldt vejr og mindsket import af energi fra Norge.

Det vil betyde, at Storbritannien kan mangle omtrent en sjettedel af den efterspurgte energi i spidsbelastningsperioder.

Skulle det ske i en situation, hvor briterne ikke har sparet energi op – i øjeblikket er gaslagrene ikke ret fulde – vil der ifølge embedsmændene komme hele dage med blackout midt om vinteren.

Hvordan vil livet i London arte seg hvis en blackout varer i dagevis? Vil man kunne vende tilbake til normalen hvis lovløsheten får etablere seg? Noen vil ha interesse i at den vedvarer.

 

En god investering i fremtiden er å abonnere på Document. Da vil du få forhåndsvarsler om hva som er i vente.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.