Jon Gelius viste temperament da han hadde olje- og energiministeren i studio og denne bare ville si at situasjonen er krevende og at de vil komme med en ordning for næringslivet fra januar 2023. -Hvorfor vente så lenge, dere har visst om denne situasjonen i månedsvis, utbrøt Gelius.

Men Terje Aasland kunne ikke love mer. Han hadde to ting å tilby: Regjeringen vil heve taket på strømstøtte til 90 prosent, i stedet for dagens 80. Det kommer en ordning for næringslivet fra januar 2024. Ellers måtte han vise til en utredning av strømsituasjonen som Statnett har fått i oppdrag å gjennomføre. Den skal foreligge 1. oktober.

Gelius lyttet med stigende irritasjon. Aasland har sagt det samme i månedsvis: -Situasjonen er krevende, regjeringen ser situasjonen an.

Men dette holder ikke lenger. Bedrifter vurderer permitteringer eller konkurs. At økonomien går så susende som mediene og politikerne sier, står ikke til troende. De sier det samme i USA. Der er det resesjon.

Ekspertene og politikerne skylder på krigen i Ukraina. Men den underliggende årsak er det grønne skiftet. Tyskland lukket atomkraftverk og kullkraftverk. Når russerne kutter i gassleveransene får tysk økonomi åndenød. Da er det godt å ha nordmennene. Kabelen Norlink som ble åpnet i mai leverer maksimalt. Men den importerer samtidig den høye prisen til norske forbrukere.

Dette vil ikke hverken journalister eller politikere snakke om.

Det er ennå ikke aktuelt med de tiltak som ville monnet: Stans i strømeksporten og fastpris.

Gelius var ivrig på fastpris. Men Aasland svarte at det var «vanskelig». Hva er vanskelig? Regjeringen kan innføre fastpris når den vil. Det er et spørsmål om politisk vilje.

Såpass skjønner folk. Tåkepratet til Aasland imponerer ingen. Hvis regjeringen ikke snart kjenner sin besøkelsestid vil den sitte på oppsigelse.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.