Kina vil lansere et fond for å hjelpe eiendomsutviklerne ut av en gjeldskrise som er i ferd med å lamme byggebransjen. Fondet får en ramme på opptil 300 milliarder yuan (44 milliarder dollar) og er et forsøk på å gjenopprette tilliten til bransjen, ifølge en funksjonær ved People’s Bank of China.

Dette blir første store skritt fra staten for å for å redde den kriserammede eiendomssektoren etter at gjeldsproblemene ble offentlig kjent ifjor.

Størrelsen på fondet blir i utgangspunktet fastsatt til åtti milliarder yuan gjennom støtte fra sentralbanken People’s Bank of China. Kilden ønsket ikke å stå frem hverken med navn eller foto på grunn av sakens følsomhet, skriver Reuters.

China Construction Bank vil bidra med femti milliarder av fondet på i utgangspunktet åtti milliarder.

Hvis modellen fungerer skal andre banker følge opp med mål om å skaffe opptil 300 milliarder yuan.

Kinas eiendomssektor er en viktig søyle i verdens nest største økonomi. Siste året har sektorens vandring fra krise til krise vært en hemsko for landets vekst. 

Opprettelsen av fondet kan sees i sammenheng med demonstrasjoner etter at flere banker tidligere iår nektet kundene å ta ut penger da kontantstrømmen  stoppet opp på grunn av for stor eksponering mot den kriserammede eiendombransjen.

Bakgrunn:

Kinesisk politi mot banksvindel-protestantene

 Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.