Et flertall i den franske nasjonalforsamlingen stemte i slutten av juni for å gjøre selvbestemt abort til en grunnlovsrettighet. Stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik i Venstre ber Norge følge etter.

Thorsvik som sitter i Stortingets justiskomité, forteller til VG at hun er dypt bekymret for abortutviklingen i USA og deler av Europa.

– Vi ser at kvinners rettigheter regelmessig trues. Det må aldri skapes tvil om at kvinner og andre med evnen til å bli gravid, har rett til selvbestemt abort i Norge, slik vi nå ser har skjedd i USA, sier Thorsvik til VG

Høyesterett i USA opphevet nylig retten til selvbestemt abort på føderalt nivå.

– Vi må ta skritt i Norge som gjør at dagens lovfestede rettigheter ikke kan reverseres i fremtiden. Derfor bør retten slås fast i Grunnloven, sier hun.

Forslag til grunnlovsendringer fremmes i én stortingsperiode, men behandles først i den neste. Dette er ment å sikre at velgerne kan få sagt hva de mener om endringen. Grunnlovsendringer krever i tillegg to tredjedels flertall i Stortinget.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.