Staten svømmer i penger, mens borgerne får merke smalhans. Petroleumsskatten er mer enn fordoblet til ufattelige 739 milliarder i 2022. Men staten får aldri nok. Normalt deler man overskuddet på Vinmonpolet 50/50, men siden inntektene også her har steget under pandemien, tar staten 80 prosent. Dermed har staten tjent ti milliarder ekstra på to år.

Regjeringen kunne satt ned avgiftene på drivstoff, som utgjør 40 prosent av prisen. Men det er uaktuelt, selv med en finansminister fra bøndenes parti. Forklaringen er at det grønne skiftet overtrumfer befolkningens interesser og levevilkår. Det vil ta tid før dette går opp for Hvermansen. Derfor må tallenes tale gjentas.

Støre varslet denne uken en satsning på vindmøller til havs på 60 milliarder, men selv det er et beskjedent beløp mot hva staten håver inn på høy olje- og gasspris. Staten vil rett og slett ikke dele med borgerne. Den har kuttet forbindelsen.

I årene med pandemi har statens inntekter fra Vinmonopolet økt med 10 milliarder kroner. Nå er salget tilbake på normalnivå.

Fra mars 2020 til mars 2022 har Vinmonopolet bidratt med inntekter på over 30 milliarder kroner til staten. Det er nesten 10 milliarder mer enn vanlig, skriver E24.

Staten og Vinmonopolet har tradisjonelt fordelt årsresultatet mellom seg 50/50. I fjor ble imidlertid statens overskuddsandel vedtatt å være 80 prosent.

Med åpne utesteder og grenser har salget nå falt tilbake på normalnivå. Administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet er overrasket over hvor fort grensehandelen har tatt seg opp igjen.

– Der var man nesten tilbake på 2019-nivå så snart det ble åpnet. Og når det gjelder utelivsbransjen, er det nok en del som føler de fremdeles har litt å ta igjen, sier hun. (NTB)

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.