Striden om den lille Hans Ø utenfor Nordvest-Grønland er løst. Danmark og Canada deler øya i midten.

Danmark har fra før landegrense mot Tyskland. Snart er det regulær landegrense også mellom Danmark og Canada.

Grensen mellom de to land blir bare 1,2 kilometer lang og det blir neppe behov for å reise noe grensegjerde. Øya ligger i den noe ugjestmilde Kennedykanalen nord for Baffinbukten mellom Grønland og Ellesmereøya. 

Striden om hvem som har suverenitet over Hans Ø har pågått i over 50 år. Soldater fra Danmark og Canada har siden 1973 – da konflikten brøt ut – vekselvis gått i land på Hans Ø og heiset sitt lands flagg som en symbolsk markering.

Men i høst ble utenriksdepartementene i Danmark og Canada enig om å trekke en grense midt på øya, og nu offentliggjøres resultatet.

– På Hans Ø har avtalen etablert en landegrense mellom Grønland og Canada. Landegrensen følger nord-syd-juvet som går over øya, skriver det danske utenriksdepartementet.

I tillegg til grensen på land er Danmark og Canada blitt enig om grensen på havbunnen fra Lincolnhavet i nord til Labradorhavet i syd. Grensen er totalt 3882 kilometer lang og ifølge det danske utenriksdepartementet, verdens lengste maritime grense.

Konflikten ble verdenskjent fordi de to landenes soldater la snaps og whisky igjen til hverandre når de var på besøk og firte det annet lands flagg til fordel for sitt eget. «Kamphandlingene» fikk internasjonal oppmerksomhet.

Avtalen er forhandlet frem på nøytral grunn i Reykjavik og skal godkjennes i Folketinget.

På dansk heter øya Hans Ø, på grønlandsk Tartupaluk og på engelsk Hans Island. Den kan få stor betydning om det åpnes en sjøvei nord om Canada til Stillehavet – eller om det skulle finnes olje, gass eller mineraler i området.

Ellesmereøya er Canadas tredje største og verdens tiende største øy. Befolkningen er fattige 144 innbyggere (2016), en nedgang på to siden 2006.

 


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.