Sent ute: Politi fremme på åstedet der tre personer ble knivstukket på Nore i Numedal. Foto: Lise Åserud / NTB

Politiet er ofte for sent på banen, og Brannforbundet i Delta krever opplæring i å håndtere farlige situasjoner, som for eksempel knivepisoden i Nore fredag.

NTB beretter at brannvesenet var fremme ved knivstikkingsåstedet i Nore 34 minutter før politiet ankom. I løpet av denne tiden måtte brannfolkene ta hånd om den bevæpnede syriske gjerningsmannen.

Frem til brannvesenet ankom, hadde sivilpersoner anholdt gjerningsmannen.

Det hører ikke til sjeldenhetene at brannvesenet må gjøre politiets jobb, og nå krever Brannforbundet opplæring i hvordan de skal håndtere slike situasjoner, skriver TV 2.

Mens politiet fortsatt får en viss opplæring i å takle fysiske konfrontasjoner, inngår ikke dette i det brannfolk lærer.

Forbundsleder Trond Busterud mener at opplæringen av brannfolk til å ta seg av truende hendelser er for tilfeldig og for dårlig rundt om i landet.

Han er derfor opptatt av at brannfolkene får ordentlig opplæring i hva som er nødvendig maktbruk i forskjellige situasjoner. Det vil i realiteten innebære opplæring i nærkamp med til dels rabiate og farlige personer, som i tilfellet på Nore.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at regjeringen allerede har varslet at de ønsker å gå igjennom brannvesenet, i tillegg til politiberedskapen.

– Det har skjedd mye utvikling siden forrige gjennomgang av brannvesenet. De har fått større ansvar, og vi må sørge for at de har det trygt på jobb og gjør de oppgavene som de er trent for, sier Mehl.

I utgangspunktet bør det ligge godt til rette for at brannfolk kan bistå i slike saker. For i motsetning til politiet består brannetaten i stor grad av fysisk robuste menn (de aller fleste er fortsatt menn), og de gjennomgår tøffe fysiske opptaksprøver og trener mye i sitt yrke.

Ved politiutdanningen er det per i dag en høy kvinneandel, godt over 60 prosent ved enkelte skoler. De fysiske kravene er stadig blitt senket, fokuset er mer på såkalt mangfold enn reell egnethet for en krevende jobb.

Nyutdannede politibetjenter som kommer ut i «felten» og skal takle skarpe, truende situasjoner på vegne av samfunnet, er derfor ofte unge kvinner med svært spinkle forutsetninger for å gjøre nettopp dette.

Da kan lokale, røslige brannfolk utvilsomt ha noe å bidra med, selv om behovet for en slik løsning fremstår som en total fallitterklæring for politietaten og dens ledelse.

Ny bok, bestill i dag! 

Bestill også: 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.