En av de mest ettersøkte hovedmennene bak folkemordet i Rwanda i 1994 viser seg å ha vært død i 16 år, opplyser FN.

Den tidligere lederen av landets presidentgarde, Protais Mpiranya, døde i Zimbabwe i 2006, sier FN-etterforskerne som gransker saken.

Mpiranya ble i 2000 tiltalt av det FN-oppnevnte Rwanda-tribunalet for å ha spilt en sentral rolle under folkemordet der rundt 800.000 tutsier og moderate hutuer ble drept i løpet av 100 dager.

Mpiranya skal blant annet ha vært en av dem som beordret drapet på statsminister Agathe Uwilingiyimana, ti belgiske soldater som voktet henne, samt flere andre ledende politikere og familiene deres 7. april 1994, da folkemordet var i sin begynnelse.

Etterforskere fra tribunalet jaktet på ham i over to tiår, men konkluderer nå med at Mpiranya døde av tuberkulose i Zimbabwes hovedstad Harare, 40 år gammel.

Etter at Felicien Kabuga ble pågrepet i Frankrike for to år siden, og Mpiranyas død, er det bare fem navn igjen på listen over hovedmenn som fortsatt er ettersøkt etter folkemordet.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.