Nytt

FNs krigsforbryterdomstol for Rwanda har dømt en katolsk prest til livsvarig for å ha vært med å brenne ned en kirke der det oppholdt seg 1.500 mennesker i 1994. Mange rwandere har forlatt den katolske kirke pga presters og legfolks deltakelse i folkemordet.

Fader Athanase Seromba ble dømt til 15 års fengsel i 2006, men anket. Domstolen skjerpet straffen.

Seromba was convicted of leading a militia that attacked the people and poured fuel through the roof of the church, while police threw grenades inside. After failing to kill everybody inside the church, Seromba ordered it to be demolished, the tribunal found.

Thousands of Rwandans have turned away from Catholicism, angered and saddened by the complicity of church officials in the genocide.

Priests, nuns and followers were implicated in the killings and some churches were sites of notorious massacres.

Rwandan priest gets life for 1,500 dead