Sinn Feins leder Mary Lou McDonald (t.v.) og nestleder Michelle O’Neill (t.h.) i Belfast den 6. mai 2022. Foto: Peter Morrison / AP / NTB.

Nasjonalistpartiet Sinn Féin ligger for første gang i historien an til å bli størst i Nord-Irland.

Sinn Féin har sikret seg 18 mandater og unionistpartiet DUP 12 av de 47 plassene som så langt er klare i den nordirske forsamlingen fram til opptellingen ble avsluttet for kvelden fredag, melder BBC.

Forsamlingen har 90 plasser, fordelt på 18 valgkretser. Hver valgkrets har fem seter i forsamlingen.

Så langt er alle stemmene ferdigtelt i fire av valgkretsene. Klokken 10 norsk tid lørdag fortsetter opptellingen, som skjer ved tre sentre i Belfast, Jordanstown og Magherafelt.

Foreløpige resultater fra valget i Nord-Irland fredag kveld. Grafikk: BBC.

Fremmøtet er oppgitt til 63,8 prosent, litt lavere enn ved forrige valg i 2017. Da lå deltakelsen på 64,8 prosent.

Velgerne i Nord-Irland gikk til urnene torsdag i det som er et såkalt preferansevalg. Der rangerer velgerne kandidatene via stemmeseddelen. Foreløpige tall viser at 250.388 velgere har satt Sinn Féin på første plass, en økning fra 224.245 for fem år siden. Unionistene i DUP får 184.002 stemmer fra velgere som setter partiet på første plass. Det er en nedgang på rundt 41.000 fra forrige valg.

DUP og Sinn Féin kniver begge om å bli størst, ettersom en førsteplass innebærer at vinnerpartiet får nominere Nord-Irlands førsteminister.

I den nordirske forsamlingen har unionistpartier alltid vært størst. I 2017 fikk DUP 28 av plassene i forsamlingen, mens Sinn Féin fikk én plass mindre.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.