På Langfredag gir New York Times spalteplass til en skribent som sier krigen i Ukraina viser behovet for å kvitte seg med Gud.

Shalom Auslander har kalt artikkelen: “In This Time of War, I Propose We Give Up God,

Auslander er jøde fra New York, dermed rammer han både Jahve og den kristne Gud. Men det står ingenting om Allah.

God, it seems, paints with a wide brush. He paints with a roller. In Egypt, said our rabbi, he even killed first-born cattle. He killed cows. If he were mortal, the God of Jews, Christians and Muslims would be dragged to The Hague. And yet we praise him. We emulate him. We implore our children to be like him.

Perhaps now, as missiles rain down and the dead are discovered in mass graves, is a good time to stop emulating this hateful God. Perhaps we can stop extolling his brutality. Perhaps now is a good time to teach our children to pass over God — to be as unlike him as possible.

Killing gods is an idea I can get behind.

Hvorfor Gud skulle være ansvarlig for Putins bomberegn er ikke umiddelbart klart. Det som er klart er at New York Times har forfalt til en skygge av seg selv. Retorikken er vulgær og simplistisk: -Å drepe guder er en tanke jeg kan stille meg bak, har noe av den samme brutaliteten som Auslander hevder han er mot.

Men først og fremst er det vulgært. På en Langfredag.

 

New York Times Op-ed on Holy Weekend: Let’s Get Rid of God

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.