Du kan lytte til artikkelen her:

 

Et Intercity Express-tog står på stasjonen i Seubersdorf i Tyskland etter et knivangrep ombord på toget den 6. november 2021. Foto: Vifogra / DPA via AP / NTB.

En 27 år gammel syrer som den 6. november 2021 angrep og knivskadet fire medpassasjerer på et ICE-tog fra Passau til Hamburg mens det befant seg mellom Regensburg og Nürnberg, hadde et islamistisk-ekstremistisk motiv, sier tyske påtalemyndigheter.

Etter­forskningen i saken overtas derfor av riks­advokat­embedet, som har ansvaret for terrorsaker, opplyser Euronews.

Etter pågripelsen kunngjorde tyske myndigheter at 27-åringen virket sinnsforvirret og tilsynelatende hadde gått til angrep på tilfeldige personer. Kort tid etterpå ble han derfor plassert i en psykiatrisk institusjon.

Mer enn fire måneder senere har altså påtalemyndighetene i München kommet til at de ikke utelukker et ekstremistisk motiv, men snarere har funnet «vektige indikasjoner» på at angrepet bygget på ideologisk tilslutning til den islamske staten (IS) – uten at det er funnet tegn til kontakt mellom terroristen og terrorbevegelsen.

Ombord på toget befant det seg til alt hell to spesialpolitifolk i nærheten av syreren idet han gikk til angrep. Fire menn mellom 26 og 60 år ble skadet, tre av dem alvorlig.

27-åringen, identifisert som Abdalrahman A. i noen medier kort tid etter angrepet, kom til Tyskland i 2014 og fikk asyl i 2016.

I en tidlig versjon av Bilds oppslag like etter angrepet het det at «etterforskerne utelukker i øyeblikket en terroristisk bakgrunn», men den opplysningen ble siden fjernet.

Til tross for at situasjonen bar preg av et typisk terrorangrep, tonet myndighetetene likevel ned den muligheten mens etterforskningen fremdeles befant seg i en tidlig fase.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.