16 000 fremmedkrigere, mange av de fra Midtøsten, ønsker å dra inn i Ukraina for å delta i krigen på russisk side i Donetsk/Luhansk-provinsen. Den russiske forsvarsministeren skal ha gitt grønt lys.

– Vi mener det vil være riktig å svare positivt på disse forespørslene, særlig siden de ikke gjør det på grunn av pengene, men fordi dette er deres ønsker, sa forsvarsminister Sergey Shoigu ifølge RT.

Ifølge Shoigu dreier det seg om krigere som kjempet med russerne mot IS i Syria. President Putin støtter idéen, og peker på at også Ukraina rekrutterer fremmedkrigere.

– De vestlige sponsorene av Ukraina og det ukrainske regimet skjuler det ikke, de gjør det helt åpent, og bryter mot internasjonal lov, sa Putin, som beskrev utlendinger som reiser til Ukraina for å krige mot russiske styrker som «leiesoldater».

Ukraina: 2000 dollar per dag for en leiesoldat

Ifølge myndighetene i Kiev skal 20 000 utlendinger fra 52 ulike land ha ankommet Ukraina for å delta i forsvarskrigen mot de russiske invasjonsstyrkene. Dette til tross for at enkelte vestlige nasjoner, som blant annet forsvarssjefen i Storbritannia, har advart sine soldater mot å reise til Ukraina.

Talsperson for Kreml, Dmitry Peskov, bekrefter at fremmedkrigerne vil komme fra Midtøsten, hovedsaklig Syria. Han understreker at det ikke har vært diskutert å sende sivile russere til frontlinjen.

På Twitter uttrykkes frykt for at styrkene fra Midtøsten vil utføre seksuelle overgrep mot ukrainske kvinner, skriver Fria Tider. Et annet potensielt problem kan være at desertører kan utnytte flyktningstrømmen inn til Europa.

Det bør understrekes at RT er under russiske myndigheters kontroll, så utspillet kan være et ledd i russernes psykologiske krigføring (PSYOP).

Men BBC har også omtalt fremmedkrigerne fra Midtøsten.

US officials said these could include Syrians skilled in urban combat.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky, responding in a video message, said «thugs from Syria» would be coming to kill people «in a foreign land».

16,000 foreign volunteers want to fight for Russia in Ukraine

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.