EU-parlamentet vil nedlegge forbud mot å belønne ikke-EU-borgere med statsborgerskap i EU-land der de gjør store investeringer.

Forslaget ble vedtatt med stort flertall i parlamentet onsdag, og viser blant annet til faren for at EU-landene brukes til hvitvasking og utsettes for korrupsjon.

I dag er slike «gullpass» tilgjengelige i Bulgaria, Kypros og Malta. Kypros og Bulgaria jobber begge med å avskaffe sin ordning. Malta har stanset utstedelsen av slike statsborgerskap til russere og hviterussere.

EU-parlamentet vil også at EU-kommisjonen skal lage felles regler for såkalte «gullvisum,» som gir oppholdstillatelse i EU i bytte mot investeringer. Dette er en mer vanlig ordning, og finnes i tolv EU-land, blant dem Italia, Nederland, Portugal og Spania.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.