Riho Terras. Foto: Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet – Wikimedia.

Den kjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har lagt ut en Twitter-melding basert på estiske/ukrainske kilder. Vi kan ikke uforbeholdent akseptere dette uten nærmere undersøkelser, men det gjelder for alle nyheter vi gjengir i krigstid.

Men Ranstorp er en anerkjent kilde som stadig brukes av de største mediene i Norden.

Dette er altså en videreformidling av noe Riho Terras har skrevet.

Intel from a Ukrainian officer about a meeting in Putin’s lair in Urals. Oligarchs convened there so no one would flee. Putin is furious, he thought that the whole war would be easy and everything would be done in 1-4 days.

Russians didn’t have a tactical plan. The war costs about $20 bln/day. There are rockets for 3-4 days at most, they use them sparingly. They lack weapons, the Tula and 2 Rotenberg plants can’t physically fulfil the orders for weapons. Rifles and ammo are the most they can do.

Hele tråden består av flere deler, som kan leses av de mest interesserte. Men Terras hevder at hvis Ukraina holder ut i ti dager, så må russerne velge forhandlingslinjen. Slike signaler har vi allerede sett.

Russland mangler ifølge Terras både penger og ressurser. Spesialstyrkene, særlig den berømte Alpha-gruppen, kan være nøkkelen for Putin. Men planen preges av en forutsetning om at panikk skulle oppstå i ukrainske rekker. Foreløpig ser det ut til at ukrainerne yter motstand, og Zelenskyj ser ikke ut til å være på flukt.

Dette har sjokkert russerne, mener Terras, som konkluderer med at så lenge ukrainerne unngår panikk, så kan de overleve som nasjon.

Om denne analysen stemmer gjenstår å se. Riho Terras er dog ingen hvem som helst. Han er både estisk general og har også sittet i EU-parlamentet. Han har militær kompetanse, og kjenner godt Russland og Ukraina. Han er tross alt født i 1967, som en borger av Sovjetunionen.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.