Svenske medier og politikere er sjokkerte over SD-leder Jimmie Åkesson, som ikke ville konkludere på et spørsmål om hvem han helst ville ha som svensk statsminister, hvis valget sto mellom Putin og Biden.

Dette skjedde i SVT-programmet 30 minuter onsdag. Åkesson fikk spørsmål om hvem han foretrekker av USAs president Biden eller Russlands president Putin. Han ville ikke svare.

– Jeg vil ikke ha noen av dem som statsminister i Sverige, sa Åkesson, som likevel presiserte at han foretrekker det amerikanske systemet framfor det russiske.

Ulf Kristersson leder Moderaterna, som er en potensiell samarbeidspartner for SD etter høstens valg. Han reagerte negativt på uttalelsen.

– Jeg tror nesten alle andre mennesker i Sverige kan ta det valget, sier han.

Statsminister Magdalena Andersson (S) reagerer også skarpt på uttalelsen,  som hun beskriver som svært alvorlig.

– Russland har utplassert tusener og atter tusener av soldater langs den ukrainske grensa, sier hun og understreker at situasjonen krever tydelighet og ansvarsbevissthet.

Åkesson understreker gjentatte ganger i intervjuet at dert er en selvfølge at SD foretrekker demokratiet fremfor autokratisk styre. Men han nekter å svare på konkrete spørsmål om enkelte politikere som han ikke støtter.

Åkesson sier det rett ut: Han vil hverken ha Biden eller Putin som svensk statsminister, men sier samtidig at han selvsagt foretrekker det amerikanske systemet fremfor det russiske.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.