TIDLIGERE NORSKEID: «Melkart 5», som her ankommer Båtsfjord havn i juni 2019, ble bygd av Vard i 1996 for antakelig grønlandske eiere og siden solgt, og seilte fram til 2018 under navnet «Kongsfjord» som en del av Lerøy Seafoods’ flåte, da fartøyet ble solgt til et selskap i Murmansk. Foto: Båtsfjord Havn KF / Facebook.

Svalbardfiberen består av to parallelle undersjøiske fiberoptiske kabler som strekker seg om lag 1500 km fra Andøya og Harstad til Longyearbyen. Kablene bærer både telefon, internett og den sensitive trafikken til og fra om lag 100 satellittantenner på Svalbard.

Det vakte derfor betydelig oppsikt da den ene kabelen brått «døde» natt til fredag 7. januar i år, og mange har pekt på den spente situasjonen mellom Vesten og Russland som en mulig forklaring. I dag kan Document avsløre sakens hovedmistenkte, en tråler under russisk flagg.

Satellittsporing av fartøy

Det satellittbaserte sporingssystemet AIS kan nemlig allerede ha løst mysteriet om hvordan Space Norways kabel til Svalbard ble brutt.

Data fra AIS skal vise at det kun befant seg ett fartøy nær kabelen i det aktuelle området grytidlig om morgenen fredag 7. januar i år: fabrikktråleren «Melkart 5», som bærer russisk flagg og i navnet tilhører det russiske rederiet Murman Seafood Company Limited.

Tørnet over kablene

Plott med basis i AIS-data skal vise at «Melkart 5» natt til 7. januar 2022 trålet nordover vest for Svalbard og krysset de to kablene på eggakanten på 300–500 meters dyp – omtrent der de nedgravde kablene kommer opp fra de store dypene og til sokkelen.

De to Norsat-satellittene skal etter det opplyste passere området hvert 90. minutt, og utpå mogensiden skal AIS-signalene vise at tråleren har tørnet rundt med trålen langt akterut, og så har kurs sørover.

ENSLIG TRÅLER: «Melkart 5» var den eneste tråleren i området natt til fredag 7. januar i år, og passerte de to kablene (markert med tynn fuksiafarget siksaklinje) utpå morgenkvisten. Space Norway sier at bruddet skjedde like etter kl. 04, og AIS skal vise at «Melkart 5» noen timer senere hadde snudd over kablene og tørnet sørover. Trålerens bevegelser er skissert av Document på et kart fra Havbase.

Under politietterforskning

Space Norway, som eier og driver kablene og den store satellittstasjonen på Svalbard, har tidligere opplyst at kabelbruddet skjedde klokken 04.10 samme natt i en avstand på fra 130 til 230 km fra øya. Bruddet mørkla deler av telekommunikasjonene til og fra Svalbard, og en endelig reparasjon vil først finne sted senere i vår ved hjelp av et spesialutrustet kabelskip.

Det er politiet i Tromsø som etterforsker kabelbruddet. De har etter en undersøkelse av bunnen med en miniubåt erklært at bruddet synes å skyldes det de kaller «menneskelig virksomhet».

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.