I USA frykter flyselskap at 5G-utrulling kan føre til forstyrrelser. I Norge er utbyggingen allerede i gang, og flytrafikken har hittil ikke opplevd problemer.

I et brev tirsdag advarte topplederne i USAS største flyselskaper om at det kan bli «katastrofale forstyrrelser» for både reising og transport av varer om teleselskapene ruller ut 5G-teknologien. I tidligere uttalelser er det vist til at det nye systemet kan skape trøbbel for utstyret flyene bruker til å måle høyde.

Seksjonssjef Henning Tennes for Flyplass og flysikring i Luftfartstilsynet opplyser til NTB at de ikke har opplevd slike problemer i Norge.

– Vi har ikke opplevd lignende problemer i Norge, men vi er kjent med problematikken i USA. Luftfartstilsynet følger opp dette temaet her i Norge kontinuerlig, og det er utført en test ved en norsk lufthavn. Denne ga ikke negative utslag, sier han.

Han sier Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) også er gjort oppmerksomme på temaet.

Også i andre europeiske land er 5G-teknologien allerede i bruk. Det er EUs luftfartstilsyn Easa som leder oppfølgingen av saken. De har ifølge Reuters tidligere uttalt at problemet er spesifikt til amerikansk luftrom, og at det «på dette stadium ikke er identifisert noen risiko for utrygge forstyrrelser».

Les også:

Amerikanske flyselskaper sier 5G-utrulling kan holde fly på bakken

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.