USA Today skriver at Thanksgiving, en av USAs største høytider, for indianere er et symbol på hvitt overherredømme og folkemord. Black Lives Matter melder over twitter at amerikanerne skal vite at de lever på stjålet land. Kanskje de også lever på lånt tid?

«What is Thanksgiving to Indigenous people? ‘A day of mourning'» a USA Today headline on Tuesday said, accompanied by an article that claimed «many» Americans believe the holiday «represents the dark shadow of genocide.»

Det kan virke som om wokebevegelsen har tatt et nytt kvantesprang og infiserer alt fra matselskaper til værtjenester.

A weather service, Currently, posted an article Tuesday suggesting that Americans who celebrate Thanksgiving are «hurting» the Native American community.

«Thanksgiving will be celebrated by many people across the country,» the tweet said. «The holiday perpetuates in a false narrative, that spins the true history of genocide and colonization into a light and largely false story.»

MSNBC har flere kommentatorer som er helt på linje og er pådrivere:

On MSNBC over the weekend, Gyasi Ross, who is Native American, explained a segment that white people have created a fake story around Thanksgiving and that the pilgrims are responsible for a system of White supremacy that is used to carry out «state sponsored» violence against Black people to this day.

Det er så mange av disse presentasjonene at man ikke kan avfeie dem som eksentriske solospill.

Over at the Pennsylvania Capital-Star, author Michael Coard penned an opinion piece that said: «When the Pilgrims arrived on the Mayflower in 1620, they didn’t bring thanks. They didn’t even give thanks. Instead, they brought racist genocide and gave nothing.»

Det er en liten minoritet som vil bannlyse Thanksgiving, men de har tilgang til mediene og er høylytte.

On the petition website Change.org, over 75,000 people signed a petition calling on the Wall Street Journal to stop publishing its annual Thanksgiving editorial that paints Pilgrims in a positive light. The Wall Street Journal has rejected that request.

Det er et kjent fenomen at ekstreme bevegelser selvradikaliserer. Mainstreammediene vil ha det til at det er Trump-velgerne, men det er vanskelig å finne belegg for en slik påstand. Trump-velgerne vil ha igjen landet sitt. Black Lives Matter mener de fortjener å miste det.

 

Thanksgiving canceled? Liberals who say America’s holiday promotes genocide and White supremacy

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.