Folkemengdene som har deltatt i demonstrasjoner mot strenge koronatiltak i Østerrike lørdag, har vokst til 30.000, ifølge et nytt estimat fra østerriksk politi.

Demonstrantene ropte taktfast «frihet» og holdt opp plakater og flagg.

1.300 politifolk var også til stede, men holdt en lav profil, og demonstrasjonen har gått fredelig for seg.

– Det er ingen hendelser verdt å nevne foreløpig, sier en talsperson for politiet lørdag ettermiddag. Vedkommende la til at flere trolig vil slutte seg til demonstrasjonen utover dagen.

Stenger ned landet

Det var på forhånd ventet store demonstrasjoner i Østerrike etter at statsminister Alexander Schallenberg kunngjorde de strenge koronatiltakene fredag.

Frihetspartiet (FPOe) på ytre høyre har bedt folk om å demonstrere, og partileder Herbert Kickl, som er smittet med koronaviruset, mener Østerrike er på vei til å bli et diktatur.

Schallenberg kunngjorde fredag at landet på nytt stenger ned som følge av svært høye smittetall. Fra februar blir det dessuten obligatorisk å ta koronavaksinen.

Lav vaksinasjonsgrad

Nedstengingen starter mandag. Mens det allerede har vært en egen ordning med nedstenging for uvaksinerte, gjelder denne også vaksinerte. Den vil i første omgang vare i ti dager, men kan bli forlenget i ytterligere ti dager.

Det er også obligatorisk å bruke FFP2-klassifiserte munnbind innendørs.

Rundt 65 prosent av landets befolkning er fullvaksinert. Vaksinasjonsgraden er med det blant de laveste i Vest-Europa. Torsdag ble det for første gang registrert over 15.000 smittetilfeller i landet med rundt 9 millioner innbyggere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.