Kun 14 prosent av skyteepisodene som ble meldt til svensk politi i 2020, har ført til domfellelser. Svensk politi har ikke tid til å etterforske. – Det er for mange skyteepisoder og for få ressurser, sier politiet.

Den lave oppklaringsprosenten kom fram i en undersøkelse gjort av SVT. Av 385 meldte skyteepisoder er bare 52 oppklart. Av 47 dødelige skyteepisoder er bare 10 løst, mens 222 etterforskninger er avsluttet.

Etterforskningsleder for grov kriminalitet i Stockholm politiregion Christer Axling mener oppklaringsgraden er «skremmende lav». Årsaken er at det er flere skyteepisoder enn politiet har ressurser til å håndtere.

– Vi har ikke tid, sier han.

– Når det skytes, har vi kanskje null til seks–åtte timer på oss. Deretter overleveres stafettpinnen til en mottakende etterforskningsorganisasjon som tar jobben videre, sier han.

Han legger til at organisasjonen trenger å utvides betydelig for at politiet skal holde tritt med antall attentatforsøk og skyteepisoder, i henhold til dagens arbeidsmetode, hvor politiet overlater etterforskningen til kriminalteknikere, IT-kriminalteknikere og kriminaletterforskere.

– Med den farten vi har i attentatforsøk og skyting, ville organisasjonen vår måtte være betydelig større for å kunne jobbe etter modellen, sier Axling.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.