Overleger ved Ullevål sykehus mener liv settes i fare fordi redningshelikoptre ikke kan lande der. Statsforvalteren har opprettet tilsynssak mot Helse sør-øst.

– Saken har høy prioritet hos oss, sier kommunikasjonssjef Liv Aasta Ødegaard hos Statsforvalteren til NRK.

Norges nye redningshelikoptre, som ble tatt i bruk i september i fjor, er for store til å lande ved akuttsykehusets landingsplasser. I november i fjor kunne helikoptrene bare kan lande ved seks av landets 21 akuttsykehus.

Det er tillitsvalgt for OUS-overlegene Erik Høiskar og overlege Nils Oddvar Skaga som tidligere i år sendte bekymringsmelding om forholdet.

Med dagens midlertidige løsning må helikoptre lande et stykke fra sykehuset. Løsningen er godkjent av kommunen, regjeringen og politiet, men legene mener løsningen forsinker behandling med mellom 15 og 30 minutter, og kan være kritisk for enkelte pasienter.

Helse-Sør øst kjenner seg ikke igjen i kritikken om at de ikke har gjort jobben sin.

– Det er gjort mye og grundig arbeid for å få på plass landingsplasser for de nye helikoptrene, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande til rikskringkasteren.

Ifølge Justisdepartementet kunne ikke landingsplassene tilpasses før helikoptrene var på plass. Planen er at de nye helikoptrene skal kunne lande på Ullevål og Rikshospitalet om to år.

Les også:

Jan Bøhler (Sp) stiller ultimatum om Ullevål sykehus

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.