Politiet tror det var en bombe som var festet til en port som gikk av på Övre Husargatan i Göteborg tirsdag.

Eksplosjonen sies å ha vært så kraftig at ytterdører ble kastet inn i leilighetene og mange innbyggere ble tvunget til å hoppe fra balkongene sine eller klatre langs husets fasade for å unnslippe røyk og brann.

Redningstjenesten utelukker naturlige årsaker, og under en pressekonferanse på stedet bekrefter politiet at de mistenker at en eksplosjon kan ligge bak. Ifølge avisene Aftonbladet og Expressen bor en politimann som har vitnet om gjengkriminalitet i huset.

– Vi tror att någonting exploderat som inte har naturliga orsaker, sier politiets talsmann Tomas Fuxborg til Expressen.

Som scener fra Beirut

Det ble slått full alarm. I tillegg til politi og ambulanse har Redningstjenesten deltatt med 18 enheter på stedet. Sverige våknet til bilder som minnet om Beirut.

Mer enn 20 mennesker er skadet, fire av dem alvorlig, og hundrevis er evakuert fra bygningen.

– Det brinner i tre uppgångar, vilket explosionen orsakade redan från början. Hela huset är rökpåverkat, sier operasjonsleder Jon Pile til Göteborgs-Posten.

 

Hundrevis av hjemløse

Eksplosjonen betyr også at hundrevis av mennesker har mistet hjemmene sine. Hvor de skal dra nå, er uklart.

– Jag har inget svar på det just nu. Vi håller på och tittar på detta, hur situationen ser ut på olika fronter. Vi på Socialtjänsten har alltid en skyldighet att ge människor tak över huvudet. Ingen ska få sova på gatan, sier Ulla-Carin Moberg, avdelingsleder ved Socialförvaltningen Centrum.

Ansatte fra kommunens sosiale tjenester og fra Svenska kyrkan er på stedet for å tilby krisehjelp til de berørte. Politiet har igangsatt en såkalt spesialhendelse på grunn av eksplosjonen.

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂