Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen sier Senterpartiet må gå med på økte drivstoffavgifter om sonderingene om rødgrønt regjeringssamarbeid skal komme i mål.

– På kort sikt vil dette være vanskelig for Senterpartiet, men å kutte CO2-utslippene krever tiltak som kommer til å koste, sier Halvorsen til NRK.

Hun var partileder da SV gikk inn i regjering med Ap og Sp i 2005, I dag er hun direktør for Cicero senter for klimaforskning.

– Å få ned utslippene og samtidig subsidiere diesel og bensin i distriktene er en vanskelig kombinasjon. Kjernen i utslippskutt er jo å få ned bensin- og dieselbruket, sier den tidligere SV-lederen.

Senterpartiet er sterke motstandere av økte avgifter på bensin og diesel. Partiet har lovet å arbeide for å redusere utslippene av klimagasser, men mener at dette må gjøres uten å skape større geografiske og sosiale forskjeller.

Lignende toner har det kommet fra Ap, som ønsker å skjerme folk i distriktene for prisøkningen på drivstoff.

I Solberg-regjeringens klimamelding fra januar ble det foreslått å gradvis øke CO2-avgiften til 2.000 tonnet innen 2030. Isolert sett vil det føre til 4,14 kroner dyrere bensin per liter og 4,76 kroner per liter diesel, sammenlignet med dagens nivå, ifølge Finansdepartementets beregninger.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.