Ruter anslår at de vil tape opp mot 13 millioner kroner i år etter at Høyesterett slo fast at innleide vektere ikke kan holde tilbake snikere.

To ganger det siste halve året har personer blitt dømt for voldsbruk, men frikjent for vold mot særskilt utsatt yrkesgruppe etter å ha angrepet vektere som har forsøkt å holde dem igjen i billettkontroll på kollektivtrafikk. Det skriver Rett24.

Dommene i lagmannsretten følger en høyesterettsdom fra i fjor der de kom fram til at innleide vektere kun kan holde passasjerer tilbake med makt dersom dette skjer i samarbeid med ansatte i selve transportselskapet.

Få eller ingen av transportselskapene i Norge har i dag egne ansatte billettkontrollører.

Ruter har lagt om rutinene etter dommene, men håper på lovendring. I et brev til departementet fremkommer det at Ruter, som er transportselskapet i Oslo, allerede i år beregner tapet til over 12–13 millioner kroner.

Selskapet forteller at det i grupper på Facebook er spredt informasjon om at vekterne ikke lenger har lov til å holde snikere tilbake, og selskapet er «svært bekymret for hvordan dette vil utvikle seg etter hvert som flere og flere blir klar over dette».

«Oppsummert så er det svært kritisk for bransjen, som allerede har store utfordringer med å sikre sine billettinntekter etter restriksjoner som følge av pandemien», heter det i brevet til departementet.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.