Norges Bank merket i fjor en uvanlig økning i kontantmengden etter at koronapandemien brøt løs. Veksten varte nesten ut året.

Kontanter i omløp har vist en jevn og fallende trend i 15 år. Og den trenden forventet Norges Bank ville fortsette ved inngangen til 2020, skriver Finansavisen.

Men fra mars i fjor begynte kontantmengden å øke, og veksten fortsatte helt fram til utgangen av juli. Da var kontantmengden på 42,5 milliarder kroner. Man må helt tilbake til september 2018 for å finne en måned med like stor kontantmengde

Fra august begynte den totale verdien av sedler og mynter i omløp i Norge å falle, men verdien i august utgjorde 42,1 milliarder kroner, noe som var 3,3 prosent eller 1,3 milliarder kroner mer enn ett år tidligere.

I Norges Banks årsrapport for sedler og mynter omtales økningen som uvanlig.

– Økningen «kan indikere at mange ønsker å ha litt mer kontanter enn vanlig i vanskelige tider», skriver Norges Bank i rapporten.

Bare 3–4 prosent av alle transaksjoner i fjor ble gjort med kontanter, ifølge en undersøkelse Norstat gjennomfører for sentralbanken to ganger årlig. De siste årene har kontantbetalinger utgjort litt under 10 prosent av alle transaksjoner.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.