Den sosialistiske regjeringen på Grønland har bestemt seg for å avslutte all oljeleting. Miljøorganisasjonene jubler.

– Dette er en stor seier for klima, og avgjørelsen kan få stor sprengkraft inn i både norsk oljedebatt og høstens klimaforhandlinger, sier leder Therese Hugstmyr Woie i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom.

De mener at den norske regjeringen har forsøkt å lukke øynene for Det internasjonale energibyråets (IEA) rapport, som sier at det ikke er plass til flere oljelisenser i verden dersom klimamålene skal nås.

– Beslutningen fra Grønland viser enda tydeligere hvor bakstreversk Norge er, sier Hugstmyr Woie. (NTB)

Greenpeace Norge og Verdens naturfond (WWF) er også fornøyde med nyheten fra Grønland.

– Det er både tvingende nødvendig og gledelig. At den grønlandske regjeringen har tatt den avgjørelsen er fantastisk, spesielt for oss som har jobbet for å overtale Grønland til å gjøre det i så mange år. Og min forståelse er at lisensene som er igjen har et veldig begrenset potensial, sier generalsekretær i Greenpeace i Norden, Mads Flarup Christensen, til Teknisk Ukeblad.

Grønland har foreløpig ikke funnet olje, men det anslås at det kan finnes opp mot 18 milliarder fat på Vestgrønland alene.

Den grønlandske regjeringen, Naalakkersuisut, ledes av det sosialistiske partiet IA, som overtok makten fra Siumut i landstingsvalget i april, og umiddelbart begynte å innfri valgløfter om å stoppe planene for utvinning av uran på Sør-Grønland. Nå har de besluttet å droppe all fremtidig oljeleting på og rundt verdens største øy.

Dermed er oljeambisjonene lagt i grus, til tross for at nettopp oljefunn mange ganger har blitt utpekt som veien mot uavhengighet fra Danmark.

– Fremtiden ligger ikke i olje. Fremtiden tilhører fornybar energi, og i så måte har vi mye mer å hente, sier den grønlandske regjeringen.

Regjeringen begrunner avgjørelsen delvis med klimahensyn.

– Ved å aktivt kunngjøre at Grønland, til tross for rike oljeressurser, vil la være å utvinne hydrokarboner, kan vi i stedet sette internasjonalt fokus på Grønland som et land med store naturressurser som forvaltes bærekraftig, heter det i bakgrunnsnotatet.

– Samtidig kan vi fokusere på klimaendringer og bruk av fornybar energi, lyder det fra den grønlandske regjeringen.

Samtidig sier regjeringen at de tror det ikke vil være kommersiell interesse for oljeleting på Grønland i fremtiden.

Teknisk Ukeblad

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂