Minst fire personer er omkommet og 60 er savnet i Eifel-distriktet sørvest i Tyskland etter at seks bygninger kollapset på grunn av store nedbørsmengder.

Kanalen SWR melder torsdag morgen at i alt seks hus har rast sammen i byen, som ligger i Eifel-distriktet i delstaten Rheinland-Pfalz.

Focus melder at minst fire mennesker har mistet livet i uværet i åsene i området som grenser til Belgia.

Også 25 andre hus står i fare for å kollapse. Politiet i Koblenz sier situasjonen er uoversiktlig, og at de ikke vet nøyaktig hvor mange som er savnet. Mange mennesker er blitt reddet fra hustak.

Sørvestlige deler av Tyskland er rammet av ekstreme nedbørsmengder og flom, og i deler av delstaten Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstilstand som følge av ekstremværet, som tyske meteorologer har kalt Bernd.

Flere døde

Flere mennesker har mistet livet, motorveier er stengt, Rhinen er stengt for trafikk, mange steder er folk evakuert, og det er store materielle skader.

– Situasjonen er svært alvorlig. Vi har mange oversvømte veier og landsbyer som ikke lenger er tilgjengelige, sa distriktsadministrator Julia Giesekind onsdag fra byen Daun i Vulkaneifel-distriktet.

Hardt rammet er også Nordrhein-Westfalen, der deler av hovedstaden Düsseldorf ble evakuert onsdag i påvente av at elva Düssel gikk over sine bredder.

En brannmann i Altena i Sauerland-regionen av Nordrhein-Westfalen har druknet, og i Sachsen ble en 53 år gammel mann tatt av vannmassene samme ettermiddag. Han er fortsatt savnet.

Et aldershjem med 76 innbyggere i Hagen ble også evakuert etter store flomskader, og deler av byen er utilgjengelig onsdag kveld. Også i Hof i Bayern ble det erklært unntakstilstand.

Klimaendringer

Tysklands værtjeneste DWD opplyste torsdag morgen at flere kraftige regnbyger kan ventes i sørvestlige deler av landet utover dagen, og at spredte regnbyger fortsetter fredag.

En talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, kalte situasjonen i de verst rammede områdene fryktelig.

– Selv om ikke hver eneste hendelse, hver eneste oversvømmelse har med klimaendringer å gjøre, forteller forskerne oss at dette vil skje hyppigere og med større intensitet som følge av klimaendringene, sier han.

Uværet rammet også Tsjekkia og det østlige Belgia der jernbanen er innstilt. I byen Spa i Ardennene ble gatene forvandlet til elver av fossende vann.

Varsel om kraftige nedbør og oversvømmelser er også utstedt i det sørøstlige Nederland og i Sveits, der det er fare for at Luzern-sjøen kan gå over sine bredder.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂