Yossi Cohen har vært leder av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad. Foto: AP Photo/Oded Balilty, File.

Den avtroppende sjefen for etterretningstjenesten Mossad innrømmer langt på vei at Israel har stått bak attentat og sabotasjeaksjoner i Iran.

Yossi Cohen kommer i et intervju med israelske Channel 12 med en klar advarsel til iranske forskere som er involvert i landets atomprogram.

Flere iranske forskere er drept i attentat opp gjennom årene. Den israelske gravejournalisten Ronen Bergmann har i boken «Rise and Kill First» dokumentert at Israel har stått bak, noe landets ledelse aldri har innrømmet offentlig, men ofte mer enn antydet.

Protesterer ikke

Den avtroppende Mossad-sjefen innrømmer heller ikke for åpent kamera at Israel har stått bak likvidasjoner i Iran, men han protesterer ikke når programlederen Ilana Dayan beskriver hvordan israelsk etterretning drepte Mohsen Fakhrizadeh.

Fakhrizadeh ledet for flere tiår siden Irans atomvåpenprogram, som ifølge amerikansk etterretning og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ble avviklet i 2003. Han ble drept i et attentat i november i fjor.

Presser atomforskere

Cohen beskriver på sin side hvordan Israel har forsøkt å presse iranske forskere til å trekke seg fra det iranske atomprogrammet. Noen har ifølge ham gjort dette etter å ha blitt advart.

På spørsmål om de iranske forskerne forstår konsekvensene av å ikke etterkomme Israels krav, sier Cohen:

– Da møter de vennene sine.

Svaret er trolig med henvisning til forskere som er drept i attentat opp gjennom årene.

Israelske medier er underlagt streng sensur når de omtaler sikkerhetsrelaterte saker, og intervjuet med Cohen er derfor godkjent av militære sensorer.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.