Frits Thaulow (1847-1906)
Olje på lerret, 100 x 151 cm, privateie.

Hovednotivet her er våningshuset på Øvre Foss gård i Kristiania, som lå omtrent der vi nå finner Foss skole, den tidligere Seildugsfabriken, som nå huser Kunstakademiet, og hvor men en gang fant begynnelsen til Akers mekaniske verksted.

Bildet ble sist observert hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo den 26. november 2006, der prisantydningen var fra én til halvannen million NOK, men tilslaget falt ved over det dobbelte, 2.8 millioner NOK.

Som kjent gjorde også den unge Edvard Munch (1863-1944) flere versjoner av det samme motivet, omtrent samtidig med Thaulow.

Øvre foss, ogå kalt Seilduksfossen, er den nest nederste fossen i Akerselven. Navnet Øvrefoss finner vi også på en gatestump lengst nord på Grünerløkken (fra Foss skole til Sannergaten), og om Foss-gårdene og virksomhetene i området kan vi lese her og her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.