Halil Kara ble skutt og drept på Prinsdal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I en hemmelig gruppechat før Prinsdal-drapet snakkes det om å ta tilbake respekt og at «folk skal ned». To dager senere ble Halil Kara skutt og drept.

– Det ser virkelig ut som om dette er blitt planlagt. Jeg skjønner hvordan dette ser ut fra utsiden, sa tiltalte etter å ha fått lest opp en rekke chattemeldinger, hvor blant annet en av de tiltalte i Prinsdal-saken deltar.

Gruppesamtalen fant sted på den krypterte chattetjenesten Wickr sent på kvelden og natten 8. januar i fjor:

«Fredag. Folk skal ned»

«Jeg sender en gutt med AK»

«OK. 6 gætts»

«Folk skal bli knulla den dagen»

«Ingen sjans at det ikke skal skje»

«Respekten må back fredag»»

«Den skal tilbake uansett»

«Gætta Mortensrud-gutta»
Mannen som oppdaget og forfulgte bilen til Halil Kara og de tre vennene hans fredag 10. januar, og som en times tid senere ble drapsmann etter å ha skutt 21 år gamle Halil Kara i hodet, deltok ikke i samtalen.

– Jeg har ikke noe med dette å gjøre. Jeg har ikke tatt del i noe av det som er blitt snakket om her, sa tiltalte etter å ha blitt konfrontert med innholdet i chatten.

Bare halvannen time etter at skuddet falt utenfor Prinsdal Grill, var mannen som er tiltalt for å ha overlevert drapsvåpenet til hovedtiltalte, igjen aktiv på Wickr:

«Han gætta Mortensrud-gutta. Ikke fortell noen»

«Sjekk VG»

«Han spotta dem. Ringte oss. Sa «gi habaten». Vi ga den»

«Han var en mann. Wallah»

«Gætt» er slang for våpen. Å «gætte» betyr å skyte.

Bestilte våpen
Den 22 år gamle mannen som tiltalte har forklart ga ham et skytevåpen kort tid før konfrontasjonen utenfor gatekjøkkenet i Prinsdal sør i Oslo, erkjenner ikke straffskyld for dette tiltalepunktet. Han erkjenner bare skyld for at han ved to andre tilfeller hadde skytevåpen på offentlig sted.

Tiltalte har forklart at han etter å ha sett bilen med Halil Kara og vennene, fulgte etter dem til Prinsdal Grill, før han ringte nettopp 22-åringen og ba om å få et skytevåpen. En halvtimes tid senere dukker 22-åringen opp på parkeringsplassen overfor gatekjøkkenet, ifølge tiltalte, med en pistol og en kniv.

Uttalelsene i den hemmelige gruppesamtalen bidrar til å underbygge påtalemyndighetens oppfatning av at konfrontasjonen i Prinsdal henger sammen med en dyptgående og langvarig konflikt mellom kriminelle miljøer på Holmlia og Mortensrud. De synes også å underbygge oppfatningen av at drapet fant sted etter overveielser og planlegging.

Flere hendelser
De involverte avviser dette, og hevder konfliktene knytter seg til en av tiltaltes kamerater og enkeltpersoner med tilhørighet på Mortensrud.

Tiltalte hevder det var fire konkrete hendelser som var den direkte foranledningen for at han drapskvelden valgte å forfølge bilen hvor Halil Kara satt sammen med tre venner. En av de tre skal ha vært med i plaging av og voldsutøvelse mot tiltaltes kamerat.

21-åringen pustet tidvis tungt og snufset flere ganger da han på ny skulle forklare seg om sekundene da han med våpenet hevet konfronterte Kara utenfor Prinsdal Grill, skuddet falt og Kara falt til bakken.

– Ville skremme
Tiltalte fastholdt at hensikten var advare Karas kamerat mot å fortsette med å plage hans venn, og at han derfor måtte skremme vekk Kara først. Han hevdet at han måtte ha fingeren på avtrekkeren for at det ikke skulle bli avslørt at våpenet var uten kuler.

Sjokket var stort da det dødelige skuddet gikk av og traff Kara i tinningen, ifølge forklaringen.

– Hele min verden raste sammen der og da. Jeg tenkte aldri at det kunne skje. Mannen raste ned foran meg. Tror du at jeg kunne forutse det? Jeg forutså ikke det, sa tiltalte henvendt til Irgens.

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.