Den såkalte IS-kvinnen er dømt til tre år og seks måneder. Saken er den første i sitt slag og er derfor imøtesett som prinsipielt viktig.

– Retten har kommet til at tiltalte har deltatt i en terrororganisasjon, og at hun gjorde det med viten og vilje. Hun oppfyller dermed lovens krav til forsett, sa tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen da han leste opp dommen mot den 30 år gamle kvinnen.

Aktor hadde bedt om fire år. Dommen ligger altså tett opp til påstanden og er således klar: Det skal koste å gjøre tjeneste for IS i seks år, om det så er på hjemmebane. Grensen for inne og utebane er for øvrig ikke så skarp: IS-krigerne holdt seg med sex-slaver som også var husslaver kvinnene befalte over.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt kvinnen og hennes barn helt fra hun var i Al-Hol-leiren. Hun ble hentet ut fordi myndighetene sa sønnen var alvorlig syk. Men om han var syk da han kom til Norge, er forblitt ubesvart.

Vedtaket om å hente henne til Norge førte til opprør i FrP og Siv Jensen måtte trekke partiet ut av regjeringen. Det skjedde fire dager etter at hun og sønnen på fem landet på norsk jord.

Forsvarer Nordhus har fremstilt kvinnen som et offer. Han påstår hun ble værende så lenge i kalifatet fordi det var umulig å komme ut. Andre har bestridt dette.

Den nå 30 år gamle kvinnen var 22 år gammel da hun radikalisert og forelsket solgte unna eiendeler her hjemme, tok toget til Sverige og satte seg på flyet til Syria for å slutte seg til ektemannen, den norsk-chilenske fremmedkrigeren Bastian Vasquez. (NTB)

IS-kvinnen anket både straffeutmåling og skyldspørsmålet på stedet.

Flere IS-mødre sitter fast i Al-Hol-leiren og kan bruke barna som billett til Norden. Men utsiktene til fengselsopphold kan legge en demper på lysten til å dra tilbake.

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.