Lørdag 24. april holder Sian informasjonsstand i Sandvika. I forbindelse med den kommende begivenheten, har Bærum kommune publisert en uttalelse på sine hjemmesider hvor de tar sterk avstand fra organisasjonen og knytter Sian til terrorangrepet i kommunen i 2019.

«Deres markeringer brukes til å spre et budskap som bygger opp under hatkriminalitet. I Bærum har vi sett forferdelige utslag. Det samme ideologiske grunnlaget ble i 2019 brukt til å begrunne drap og terror i vår kommune» skriver kommunestyret.

Kommunestyret anklager Sian for å misbruke ytringsfriheten systematisk og spre ulovlig og hatefullt budskap. I samme tekst skriver kommunestyret at «alle partiene som er representert i kommunestyret i Bærum vil prinsipielt forsvare SIANs rett til å ytre seg, men fordømmer SIANs holdninger.»

Document kontaktet Bærum kommune for å avklare om det er terrorangrepet i 2019 kommunestyret referer til, og om de kan utdype det ideologiske grunnlaget.

– Hvilken hendelse er det dere henviser til når dere skriver at «det samme ideologiske grunnlaget ble brukt til å begrunne drap og terror i vår kommune»?

– Det gjelder Philip Manshaus angrep på Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum og hans rasistisk motiverte drap på sin søster, svarer gruppeleder i Bærum Høyre Morten Skauge.

Om kommunestyret kan utdype det ideologiske grunnlaget de referer til kan han imidlertid ikke svare på og svarer isteden at Sian fremmer hatretorikk.

– Det kan påvirke individer med ekstreme holdninger til å begå voldelige handlinger, skriver Skauge.

Lars Thorsen fra Sian sier til Document at Bærum kommunes uttalelser ikke er unike på noen måte.

– Det å stemple faktaformidling som hat er en ganske gemen strategi for å slippe forholde seg til vanskelige og ubehagelige faktaspørsmål, sier han og legger til:

– Det å kalle faktaopplysning for hat er en farlig og billig måte å angripe demokratiet på.

Thorsen mener det er betenkelig at kommunen nøytraliserer politiske utsagn ved å anklage dem for å være hatefulle og mener kommunen bør sette seg inn i hva de stempler som hatefullt.

Det Bærum kommune bør gjøre er å spørre seg «er dette sant eller ikke sant?» Da ville de falle ned på at det Sian sier er riktig, sier Thorsen.

Kommunens uttalelse om at Sian deler ideologisk grunnlag med Philip Manshaus, som drepte sin søster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og angrep Al-Noor-moskeen i Bærum kommune i 2019, mener Thorsen er absurd.

– Det er monumentale forskjeller mellom Manshaus klassiske rasisme og Sians faktabaserte og teologiske opplysningsvirksomhet. Sian bygger på menneskerettigheter og rettsstatens prinsipper. Det gjør hverken islam eller Manshaus. Kommunestyret i Bærum åpenbarer sin egen ignoranse, inkompetanse og/eller fravær av saklige argumenter når de drar terroristen inn i debatt om SIAN stands, sier Thorsen avslutningsvis.

 

Voldelige angrep på SIAN i Drammen. Politiet slet med å få kontroll

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name er aldri tidligere solgt i Norge.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.