Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Berit Roald / NTB.

Helsedepartementet opplyser søndag at barn under 12 år skal testes ved grensen. Endringen trer i kraft ved midnatt natt til mandag. Men barna trenger ikke la seg teste hvis de ikke vil.

Ifølge NTB innføres dette fordi de nye virusvariantene er mer smittsomme, også når den smittede er barn, heter det i en pressemelding som departementet har lagt ut.

– Det er viktig at testingen ikke skal være ubehagelig for barna, og teststasjonene skal få veiledning om at testmetoden som benyttes skal være så skånsom som mulig, sier helseminister Bent Høie (H).

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet sier at prøvetaking av barn nå kan gjøres mer skånsomt ved prøvetaking fra fremre nese.

Dersom testing ikke er mulig, fordi barnet for eksempel protesterer, skal testing ikke gjennomføres, opplyses det.  En viktig del av testsystemet ved landets grenser, er dermed basert på barns velvilje.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.