Frode Berg utenfor Stortinget etter en høring i forbindelse med saken hans den 12. april 2021. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Frode Berg er kritisk til hemmelig­holdet rundt Etter­retnings­tjenesten rolle i saken hans. Han mener offentligheten fortjener å få svar.

Den spionasje­dømte nordmannen var i en lukket høring på Stortinget mandag, men har fortsatt ikke fått innsyn EOS-utvalgets rapport om saken sin.

Etter høringen har Berg forventninger om at offentligheten skal få innsyn etter hvert.

– Det var en åpenhet på en avgradert versjon som kan offentlig­gjøres etter hvert. Jeg håper vi sammen med Brynjulf Risnes har klart å overbevise dem om behovet for det, sa han til pressen.

Den pensjonerte grense­inspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhets­politi i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning, men hevder at han ikke innså rekkevidden av det han var med på og risikoen han tok gjennom sine kureroppdrag i Russland.

– Jeg vil fortelle om min situasjon i dag og litt om hvordan familien har det. Det har vært en prøvelse i tre år, hvor jeg blant annet har sett fram til rapporten fra EOS-utvalget. Det har derfor vært en nedtur med all støyen rundt hemmeligholdet av rapporten som ble lagt fram, sa Berg til VG på vei inn til høringen.

Det vakte oppsikt da Forsvars­departementet valgte å hemmelig­stemple hele rapporten, trass i at EOS-utvalget selv ønsket mest mulig offentlighet om innholdet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.