This photo provided by NASA shows the first color image sent by the Perseverance Mars rover after its landing on Thursday, Feb. 18, 2021. (NASA/JPL-Caltech via AP)

Nasa offentliggjorde fredag en liten sensasjon – et bilde av Mars-roboten Perseverance i det øyeblikket den fires ned på overflaten.

Bildet er tatt av et kamera på den rakettdrevne plattformen som brakte roveren den siste biten ned på planeten.

Den viser robotkjøretøyet hengende i vaiere over sanden på Mars, bare øyeblikk før hjulene settes ned på bakken.

Det var knyttet stor spenning til den risikable landingen torsdag, men alt ser ut til å ha gått etter planen. Perseverance har allerede samlet en stor mengde data som nå lastes ned til Nasas kontrollsenter i Pasadena i California.

Bildet av landingen er bare en forsmak, ifølge Spaceflightnow.

– For første gang vil vi selv kunne se, i høykvalitets video, en landing på en annen planet, sier Matt Wallace, som er nestleder for prosjektet ved Nasas Jet Propulsation Laboratory, til nettstedet.

This photo provided by NASA shows one of the six wheels on the Perseverance Mars rover, which landed on Thursday, Feb. 18, 2021. (NASA/JPL-Caltech via AP)

Kameraer om bord var rettet mot fallskjermen som ble utløst i overlydshastighet, ett mot robotfarkosten som hang under, og andre om bord på selve Perseverance fanget utsikten i flere retninger.

– Vi tror vi har fått en del ganske spektakulære opptak, og vi hadde også mikrofoner. Dette kommer virkelig til å bli et syn, sier han.

Ifølge BBC har Nasa også bilder fra en av satellittene som går i bane rundt Mars, som viser landingsfartøyet hengende i fallskjerm.

Det norske innslaget i prosjektet er stort. Ett av de sju vitenskapelige instrumentene om bord er den norskutviklede georadaren Rimfax. Om bord er også et fjernstyrt helikopter som skal betjenes av nordmannen Håvard Fjær Grip, som jobber hos Nasa.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.