Soldater fra Myanmars hær, ved Naypyitaw, Myanmar. Foto: AP Photo. 

Den militære overtakelsen av Aung San Suu Kyis regjering var uunngåelig, ifølge landets hærsjef.

– Det var uunngåelig for landet, og det var grunnen til at vi måtte velge det, sier general Min Aung Hlaing, ifølge militærets offisielle Facebook-side.

FNs sikkerhetsråd har startet et krisemøte om Myanmar etter at landets militære grep makten i et kupp.

Under møtet ble et utkast som oppfordrer landet til å gå tilbake til en sivil regjering, diskutert.

Det lukkede møtet, som ble holdt via videokonferanse, startet i 16-tiden norsk tid og er ventet å vare i rundt to timer.

Utkastet, som er forfattet av Storbritannia, og som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til, oppfordrer Myanmars militære styrker om å «umiddelbart løslate de som er ulovlig pågrepet». Den ber også om at den ett år lange unntakstilstanden i landet blir opphevet, og at alle sider forholder seg til demokratiske normer. Teksten inneholder ingen formuleringer om sanksjoner.

Oppdatert per kl. 1725:

USA fastslår at den militære maktovertakelsen i Myanmar er et kupp

NTB-AP-AFP melder at USA formelt erklærte tirsdag at landets militære i Myanmar har gjennomført et kupp. Det bereder grunnen for sanksjoner. Det varslet USAs utenriksdepartement tirsdag.

Det innebærer også at amerikansk bistand til regjeringen blir avsluttet. Det er i stor grad en symbolsk beslutning fordi så godt som all amerikansk bistand til landet går til ikke-statlige grupper og dermed ikke blir berørt.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.